INGATLAN VÁSÁRLÁSI TIPPEK

Egy ingatlan vásárlása életünk egyik legfontosabb döntése. Akár álmaink otthonát keressük, akár befektetési szándékkal vágunk bele egy tranzakcióba fontos, hogy a milyen információk állnak rendelkezésünkre. Azért, hogy Ön már az ingatlan keresés első lépéseit is minél biztosabban tegye meg, olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze Önnek, melyek megkönnyítik és hatékonyabbá tehetik a választását. 
Amint belefog a válogatásba, szakértő kollégánk természetesen további tanácsokkal fogja segíteni Önt személyesen is.

FŐ A NYITOTTSÁG

Minden ingatlannak vannak előnyei és hátrányai is. Tapasztalatunk, hogy legtöbb esetben a vevők végül nem olyan ingatlant vásárolnak, mint amilyet az induláskor megálmodtak. Ez azért lehet így, mert a legtöbb vevő életében először vásárol ingatlant, vagy legalábbis régen nézegetett eladó lakásokat, házakat, így nincsenek pontos ismeretei az aktuális ingatlanpiacról, nem tudja hol, milyen áron találni éppen eladó ingatlanokat.
 
 Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt Ön is keresgélni kezd az eladó ingatlanok közt, fogalmazza meg magának, hogy a megálmodott otthon melyik paraméteréhez ragaszkodik mindenképp, és melyik az amelyikről ha szükséges le tud mondani.

LÁSSUNK EGY PÉLDÁT:

Ár: ezt persze nagyban befolyásolja az elkölthető pénzösszeg, vagy épp a felvehető hitel mértéke. Ha hitelfelvételben gondolkodik, még a keresgélés előtt érdemes hiteltanácsadáson részt vennie, hogy szakemberrel közösen alakítsák ki az Ön lehetőségeihez leginkább illeszkedő költségvetést. Jobb így neki indulni, mint elsőnek beleszeretni egy ingatlanba, amelyről később derül ki, hogy nem tudja, vagy csak erején felül tudná megvásárolni.
 
Elhelyezkedés: Érdemes több lehetséges területen is körülnézni. Így sokkal nagyobb választék fogadja és kevesebb kompromisszumot kell kötnie ingatlana megvásárlásakor.
 
Ingatlan állapota: amennyiben van Önben annyi vállalkozó szellem, hogy képes maga lebonyolítani, vagy levezényelni egy lakásfelújítást, akkor jó előnnyel indul a keresésben, hiszen általában olcsóbb egy felújítandó lakást megvenni és a magunk igényeire igazítani, mint egy felújítottat megvásárolni. Természetesen ez sok munkával és fáradsággal jár, ezt is érdemes belekalkulálni a döntésbe.
 
Elrendezés: ne csak azt nézze, éppen milyen a lakás elrendezése, nézze azt is, hogy hosszú távon mi hozható ki belőle! Elképzelhető például, hogy egy 2 szobás lakás könnyen 2,5 szobássá alakítható a jövőben vagy a konyha megnyitásával étkező helyiséget is ki tud alakítani a nappali helyiségében. Így nem kell egy drága ingatlant választania, hosszú távon azonban saját maga elképzelései szerint kialakíthatja otthonát energiájának és rendelkezésre álló tőkéjének megfelelően.
 
Erkély, terasz: Nagyon sok eladó lakás nem rendelkezik erkéllyel, amelyik pedig igen, annak ez a plusz az árában is tükröződik. Ha le tud erről mondani, lehet, hogy cserébe talál egy naposabb, tágasabb nappalival rendelkező lakást, amelybe azonnal beleszeret, és az ára is kedvezőbb.

SZÁMOLJON A REZSIVEL!

2012 január 1-jétől kötelező ingatlan eladásnál (és hosszú távú bérletnél) egy ún. „Energiatanúsítvány” elkészítése, amely nagyban megkönnyíti az egyes ingatlanok összehasonlítását a jövőbeni fenntartás szempontjából. Az Energetikai Tanúsítványt a SMART Ingatlan szakemberei segítségével elkészítheti. Tudja meg a részleteket ide kattintva>>
 
 
Ahhoz azonban, hogy pontos képet kapjunk az esetlegesen ránk váró rezsi költségekről, tanácsos elkérni a lakás vagy ház eladójától a közüzemi számlákat (optimális esetben egy teljes év számláit) és érdeklődni a fűtési szokásai felöl. Lehet, hogy ő 26 fokban érezte csak jól magát, de Ön a 18 fokhoz szokott, ezt érdemes belekalkulálni.

NÉZZEN UTÁNA A TÁRSASHÁZNAK!

Ha társasházban kíván lakást vásárolni, akkor az eladó lakás állapotán - és esetleges tartozásain túl - fontos meggyőződni a ház minőségi, anyagi, esetleg műszaki állapotáról is. Sajnos a gazdasági helyzet miatt sok társasház szenved a nem fizető lakóktól, vagy olyan váratlan kiadásoktól, amelyeket a lakók nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak vállalni.

SPÓROLJON IDŐT INFORMÁCIÓGYŰJTÉSSEL!

Miután meglátogatott néhány ingatlant és egyre pontosabb a képe arról, hogy mit szeretne, mire van lehetősége, már könnyen előszűrheti az ajánlatokat. Kérjen minél több előzetes információt és ennek tudatában már sokkal célirányosabban tud lakásokat megnézni. Emellett jó, ha szakértő segítségét is kéri, aki tapasztalata révén olyan esetleges buktatókra is felhívhatja a figyelmét, melyekre Ön nem is gondolna. Kollégáink az ingatlan vásárlók számára díjmentesen kínálják szolgáltatásaikat, éljen ezekkel, keressen meg minket a Kapcsolat menüpontban található űrlap segítségével. 

FIGYELJEN ODA, HOGY NE MENJEN KÉTSZER UGYANABBA A LAKÁSBA!

Az ingatlanközvetítők többsége – így adott esetben a SMART Ingatlan kollégái is – odafigyelnek, hogy a Megtekintési Tanúsítvány aláírása előtt ne mondják el Önnek az eladó lakás pontos címét. A találkozót az értékesítő általában egy az ingatlanhoz közeli területre szervezi. Ha felmerül Önben a gyanú, hogy egy olyan ingatlant mutatnának meg, melyet már korábban látott, kérdezzen rá nyugodtan a pontos címre. Minden résztvevőnek időt, energiát takarít meg, ha ezt időben tisztázza!

MI A TEENDŐ, HA MEGTETSZIK EGY INGATLAN?

A legfontosabb tanácsunk ilyenkor, hogy maradjon higgadt, és ne mutasson túlzott érdeklődést az ingatlan tulajdonosa előtt, hiszen akkor akaratlanul is hátrányos helyezetbe hozhatja magát egy későbbi alku, pontos eladási ár meghatározásánál.  Azt javasoljuk, hogy miután elhagyta a lakást, csak akkor jelezze kollégánknak, hogy tetszik az ingatlan, és komolyan gondolkodik az ingatlan megvásárlásán. Kollégánk segít majd Önnek a további teendők, lépések megtételében, hiszen ez a szakmája. 
 
Ha teljesen nyugodt szeretne lenni az ajánlott ingatlan árával kapcsolatban, kérje meg kollégánkat, hogy mutasson Önnek az adatbázisban nagyon hasonló ajánlatokat, így eldöntheti, hogy adott ár, reális-e az ignatlanért! 

NE FELEDJE AZ EGYSZERI KÖLTSÉGEKET!

Az ingatlan vételára mellett sok egyéb költség is felmerül, amivel kalkulálnia kell. Ilyen lehet az ügyvédi díj, illetékek, szerződéskötési díj, értékbecslői díj, közjegyzői díj, stb. Hitel esetén a díjak egy részét a bankok átvállalhatják, ezért erről ajánlatos tájékozódni hiteltanácsadóinknál. Fentieken túl, a megvásárolni kívánt ingatlan állapotától függően, kisebb-nagyobb javítási, felújítási munkák költségei is felmerülhetnek, melyeket akár a vételárba is beleszámíthat az eladó.
 
Mielőtt tehát belefog az ingatlanvásárlásba, írjon össze minden felmerülő költséget, s ha teheti, picit hagyjon is rá, hátha felmerül egy váratlan tétel.
 
Ha még többet szeretne megtudni az ingatlan vásárlásról, vegye fel velünk a kapcsolatot.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Nagyon sokat köszönhetünk a Podmaniczky iroda munkájának, közvetlen, megnyugtató és szakmai alapossággal párosult értékesítői stílusának. Csak gratulálni tudunk SMART INGATLAN-nak, ha Hozzájuk hasonló, az Ő felkészültségüket megközelítő munkatársai vannak. Munkájuk alapján ajánljuk ismeretségi körünkben az Önök szolgáltatását és az irodát. Üdvözlettel"

— T.Erik

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.